Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

16 Μαΐ 2020

Πόσο ασφαλές είναι το άνοιγμα των σχολείων

Την ώρα που ο κόσμος ετοιμάζεται να καταλάβει πώς θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία, ατέλειωτα ερωτήματα και αμφιβολίες ταλαιπωρούν τους γονείς…
Με την πανδημία του κορωνοϊού σε εξέλιξη, πολλοί προβληματίζονται για το αν όντως πρέπει να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία, αλλά και για το πώς θα λειτουργήσουν αυτά, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ενιαία γραμμή. 
Στην Ευρώπη, μπορεί εκατομμύρια μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσες διδασκαλίας, αυξάνονται όμως οι φωνές γονιών και εκπαιδευτικών που κάνουν λόγο για ένα πείραμα, στο οποίο δεν θέλουν να συμμετέχουν. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα δείχνει να ακολουθεί άλλον δρόμο και περίπλοκους κανόνες, ενώ οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια.
Οι απόψεις και οι πρακτικές χωρών, περιοχών και κοινωνιών λοιπόν διίστανται, αφήνοντας μπερδεμένους τους γονείς, που καλούνται να αποφασίσουν τι είναι πιο σωστό για το παιδί τους. 
Η νέα σχολική πραγματικότητα είναι γεμάτη αναπάντητα διλήμματα: Να αφήσω το παιδί να πάει στο σχολείο; Πόσο κινδυνεύει; Να το κρατήσω στο σπίτι, μακριά από φίλους, συμμαθητές, μαθήματα, κοινωνικοποίηση και μία «κάποια κανονικότητα», με όσες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό;
Μόλις λίγες ημέρες πριν, δεκάδες παιδιά νοσηλευθήκαν σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, με μία μυστηριώδη ασθένεια, παρόμοια με αυτή του συνδρόμου Kawasaki, την οποία οι γιατροί δεν κατανοούν πλήρως, αλλά εκτιμούν ότι μπορεί να σχετίζεται με την Covid-19. Aνάλογα μηνύματα έρχονται και από τη Μεγάλη Βρετανία. 
Πρέπει ή δεν πρέπει να φοράει μάσκα; Είναι ή δεν είναι αποτελεσματική; Μήπως αν βάλει μάσκα είναι χειρότερα για την υγεία του; Θα μπορέσει να κρατήσει αποστάσεις; 
Ατέλειωτα ερωτήματα ψάχνουν δύσκολες απαντήσεις και δίνουν «μάχη» στο μυαλό και την καρδιά των γονιών, που δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την επιλογή τους.
Ακολουθούν όσα ξέρουμε και όσα... δεν ξέρουμε για τα παιδιά και την Covid-19, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται ή σχεδιάζονται στα ευρωπαϊκά σχολεία.

Τι λέει η επιστήμη για το πώς τα παιδιά μπορούν να μολυνθούν και να διαδώσουν τον ιό;


Η συνέχεια του άρθρου εδώ