Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

3 Νοε 2020

Αφήστε τους χώρους πολιτισμού ανοιχτούς (Απόστολος Πάππος)

Πάντα ήμουν με την επιστήμη. Με τα πορίσματά της. Με τους ανθρώπους που είχαν φάει τα μάτια τους πάνω σε βιβλία και μελέτη.

Πάντα λέω ότι οφείλουμε να τηρούμε όλοι τα μέτρα προφύλαξης που μας έχουν υποδειχθεί όσο και αν μας δυσκολεύουν: μάσκα, απόσταση, καθαρά χέρια, όχι επαφές των χεριών μας με το πρόσωπο, καλός αερισμός χώρων, όχι υπερφόρτωση ατόμων σε κλειστούς χώρους που δεν εξαερίζονται.

Έχετε πάει σε σούπερ μάρκετ; Λογικά ναι. Έχετε μπει σε μετρό; Σε λεωφορείο; Σε οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς; Στο αεροπλάνο μήπως; Πιθανότατα ναι.

Σε τι διαφέρουν όλοι αυτοί οι χώροι από τα θέατρα; Από τα μουσεία; Από τους χώρους πολιτισμού; Όσο μπορεί να εξαεριστεί ένα σούπερ μάρκετ, μπορεί να εξαεριστεί και ένα θέατρο. Γιατί, λοιπόν, η παραμονή μου σε μια αίθουσα θεάτρου επί δύο ώρες είναι περισσότερο επιζήμια από την ουρά στα σούπερ μάρκετ, στην αναμονή στα τυριά και τα αλλαντικά ή όπου αλλού; Γιατί σε ένα θέατρο 500 θέσεων δε μπορούν να παρευρεθούν 70-80 διασκορπισμένοι, με μάσκες, άνθρωποι; Γιατί ο πολιτισμός θεωρείται μια εύκολη ξεπέτα όταν είναι να πάρουμε μέτρα, ενώ τα υπόλοιπα είναι κοινωνική ζωή και κόστος για την οικονομία; Τα θέατρα, τα σινεμά, τα μουσεία, δεν είναι οικονομία; Δεν είναι δεκάδες ειδικότητες που απαιτούνται για να φτιαχτεί μια παράσταση από τις εκατοντάδες που ανεβαίνουν σε όλη την Ελλάδα, μια μουσειακή γωνιά, να προβληθεί μια ταινία; Δεν είναι παραγωγή προϊόντος, έσοδα, ΦΠΑ, άνθρωποι που ζουν από αυτό; Οικονομία δεν είναι και αυτό;

Η συνέχεια εδώ