Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

29 Σεπ 2024

Κυκλοφόρησε η ελληνική έκδοση του Autism & Uni Best Practice Guides

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι οι οδηγοί Autism&Uni είναι πλέον διαθέσιμοι και στα ελληνικά. Η Δρ Δέσποινα Παπούδη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η οποία συντόνισε τις μεταφράσεις και την επιστημονική επιμέλεια, εξηγεί γιατί χρειάζονται οι οδηγοί αυτή τη στιγμή.

Στην Ελλάδα, στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Τον Νοέμβριο του 2022 εισήχθη νέος νόμος (ΦΕΚ Β 6069/28-11-2022) και οι μαθητές του αυτιστικού φάσματος με αναπηρία τουλάχιστον 67% μπορούν να εισαχθούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ανάλογα με την προτίμησή τους χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. και να ενταχθούν στην ειδική κατηγορία των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5% περισσότερο από τον πάγιο αριθμό εισακτέων.

Αυτός ο νέος νόμος δημιούργησε την ανάγκη ανάπτυξης υλικού στην ελληνική γλώσσα για την ενημέρωση του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, των μαθητών και των γονέων τους σχετικά με τον αυτισμό και τις ανάγκες των μαθητών στο φάσμα του αυτισμού με καθοδήγηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο υποστήριξης αυτών των φοιτητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι Οδηγοί Autism&Uni ήταν κατάλληλοι για αυτόν τον σκοπό, επειδή η αρχική τους ανάπτυξή βασίστηκε σε έρευνα και βασίστηκε σε πρακτικές που βασίζονται σε στοιχεία. Επιπλέον, αυτοί οι Οδηγοί εξετάζουν σημαντικά ζητήματα σε σαφή, συνοπτική και απλή γλώσσα και το περιεχόμενό τους είναι εύκολα κατανοητό από το ακαδημαϊκό προσωπικό καθώς και από το διοικητικό προσωπικό και τους φοιτητές.

Η μετάφραση και η επιστημονική επιμέλεια των Οδηγών Autism&Uni στα ελληνικά πραγματοποιήθηκε από τα ιδρυτικά μέλη του «Δίκτυο Φιλικής Πανεπιστημιούπολης για Άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ASD)» στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δέσποινα Παπούδη, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Christine Συριοπούλου, Μαλαματένια Ζαχαριουδάκη και Ευαγγελία Κρασαδάκη, Κατερίνα Αντωνοπούλου και Αγλαΐα Σταμπολτζή, Μαρία Ηλιοπούλου.

Οικονομική υποστήριξη για τη γραφιστική και την επιμέλεια παρείχε ο Dr Marc Fabri στον οποίο θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τον χρόνο και τη συνεχή υποστήριξή του. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό το έργο.

Πηγή: ΕΔΩ

Μπορείτε να κατεβάσετε τους Ελληνικούς Οδηγούς Βέλτιστων Πρακτικών από αυτή τη σελίδα