Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

16 Μαΐ 2010

ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

στο «ΜΙΚΡΟ ΚΟΡΑΗ»

Σε συνεργασία με το
Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο
Του Δήμου Χαλανδρίου

Τετάρτη 19 Μαΐου ώρα 6.30 μ.μ

Παρουσίαση του βιβλίου της Toni Morisson

«ΕΛΕΟΣ»

Το βιβλίο της Toni Morisson «ΕΛΕΟΣ» (Εκδόσεις Νεφέλη) θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 19 Μαΐου ώρα 6.30 μ.μ στο Βιβλιοπωλείο ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΡΑΗΣ, στα πλαίσια του προγράμματος ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ,που οργανώνει το ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ του Δήμου Χαλανδρίου

Βρισκόμαστε στα μέσα του 17ου αιώνα, σε μια Αμερική άγρια, ανεξερεύνητη, συναρπαστική. Στις αναδυόμενες αποικίες Βρετανών, Πορτογάλων και Ολλανδών ένα πλήθος ετερόκλητων στοιχείων, τυχοδιώκτες, πρώην κατάδικοι και πόρνες, άνθρωποι χωρίς μέλλον στον τόπο τους, προσπαθούν να χτίσουν μια καινούργια ζωή.

Τέσσερις γυναίκες, μια Ινδιάνα, δυο λευκές, μια μαύρη παλεύουν με τη δύσκολη μοίρα του άποικου, που γίνεται ακόμη δυσκολότερη λόγω του φύλου τους.
Οι σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσά τους, οι συμμαχίες, οι αντιπαλότητες, η συμπόνοια είναι το θέμα του καινούργιου βιβλίου της Μόρισον, που παρακολουθεί, παράλληλα με τη ζωή αυτών των γυναικών και τη δύσκολη οικοδόμηση ενός καινούργιου έθνους. Συγκλονιστική κατάδυση σε ένα άγνωστο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας και ταυτόχρονα ύμνος στην αδάμαστη, πολύπλοκη και πλούσια γυναικεία φύση.

Μια συγκλονιστική τραγωδία συμπυκνωμένη σε ένα αστραφτερό αριστούργημα από τη νομπελίστρια συγγραφέα. Το προανάκρουσμα της Αγαπημένης, τοποθετημένο δύο αιώνες νωρίτερα.

Είναι η ιστορία μιας δοκιμασίας – άντρες και γυναίκες που προσπαθούν να επινοήσουν έναν καινούργιο ρόλο για τον εαυτό τους μέσα στις αχανείς εκτάσεις του Νέου Κόσμου.

Το Έλεος αποκαλύπτει αυτό που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της δουλείας, καθώς και το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας της ζάχαρης, αυτής της τεράστιας χοάνης που έμελλε να καταβροχθίσει εκατομμύρια ψυχές.

Στον πυρήνα του βιβλίου, όπως και στην Αγαπημένη, βρίσκεται η διφορούμενη, ανησυχητική ιστορία μιας μητέρας και μιας κόρης που προσπαθούν να ζήσουν σε έναν βίαιο κόσμο – έναν κόσμο όπου οι πράξεις του ελέους, όπως και το καθετί, έχουν απρόβλεπτες συνέπειες.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Τόνι Μόρισον κατέχει την έδρα Ανθρωπιστικών Σπουδών Robert F. Goheen στο Πανεπιστήµιο του Πρίνστον.

Έχει τιµηθεί µε το Κρατικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών, καθώς και µε το βραβείο Πούλιτζερ. Το 1993 τιµήθηκε µε το ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ Λογοτεχνίας. Τα µυθιστορήµατά της Αγάπη , Αγαπηµένη , Γαλάζια Μάτια , Παράδεισος , Σούλα και Τζαζ κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Έχει γράψει ακόµη τα µυθιστορήµατα Το Τραγούδι του Σόλοµον και Tar Baby, καθώς και τα δοκίµια The Dancing Mind και Playing in the dark: Whiteness and the literary imagination

«Μικρός Κοραής», Παπάγου 7 & Αριστοφάνους, 15234 Χαλάνδρι, τηλ. 210 6890321