Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Ειδήσεις Google

31 Μαρ 2010

Πίσω στις τάξεις των 30 μαθητών

Στις μειώσεις μισθών προστίθεται η αλλαγή στις προσλήψεις και τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών

Μετά το Πάσχα, τελικά, θα έλθει στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά τις εκπαιδευτικές αλλαγές στη σχολική εκπαίδευση και στο σύστημα διορισμών- μεταθέσεων- αποσπάσεων των 200.000 εκπαιδευτικών.

Αυτό δήλωσε στις 16 Μαρτίου στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου επισημαίνοντας ότι «... όσον αφορά το πλαίσιο αποσπάσεων, μεταθέσεων, διορισμών εκπαιδευτικών ισχύουν οι υπάρχουσες διατάξεις. Σύντομα θα έλθει στη Βουλή- και πάντως μετά το Πάσχα- για πρώτη ανάγνωση αρχικά, το νομοσχέδιο που θα αφορά την αλλαγή αυτού του καθεστώτος».

Ωστόσο και με βάση τις αλλαγές οι οποίες περιγράφονται τόσο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης όσο και στο νομοσχέδιο 3833/2010 «Προστασία της εθνικής οικονομίας- Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» που ψηφίστηκε πρόσφατα, στην κόψη του ξυραφιού αναμένεται να βρεθεί τη νέα σχολική χρονιά η λειτουργία των σχολείων, καθώς οι μισθοί του εκπαιδευτικού προσωπικού, οι προσλήψεις και οι διορισμοί, τα ολοήμερα σχολεία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη και η ενισχυτική διδασκαλία, οι μεταφορές των μαθητών ακόμη και οι Πανελλήνιες Εξετάσεις πλήττονται άμεσα από τις δραστικές περικοπές!

Περικοπές στα σχολεία

Οι νέες ρυθμίσεις προκαλούν αναστάτωση σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ενώ έχουν βεβαίως και σημαντικές συνέπειες στη σχολική εκπαίδευση. Πρώτον και κύριον το υπουργείο Παιδείας ζητά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα σχολεία να επανέλθουν στα τμήματα των 30 μαθητών για να εξοικονομηθούν εκπαιδευτικοί, καθώς στη νέα σχολική χρονιά προβλέπεται μείωση κατά 50% των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών και κατά 70% των προσλήψεων αναπληρωτών. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την εκπαιδευτική διαδικασία ιδιαίτερα στις λαϊκές περιοχές που πλήττονται από τη σχολική αποτυχία (Δυτική Αθήνα, Δυτική Θεσσαλονίκη, Πειραιάς κ.λπ.), καθώς και στις περιοχές όπου συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος αλλοδαπών μαθητών (Καλλιθέα, Μενίδι, Ταύρος, κέντρο Αθήνας κ.λπ.). Επίσης είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορούν να λειτουργήσουν σε πλήρη ανάπτυξη τα ολοήμερα σχολεία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, αλλά και οι τάξεις υποδοχής, αφού η μείωση των προσλήψεων θα δημιουργήσει εδώ τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Μείωση των αποσπάσεων

Επίσης αποφασίστηκε η μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς του υπουργείου Παιδείας κατά 50%. Ακόμη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 38/33/2010) προβλέπεται ότι ο λόγος του αριθμού των ετήσιων διορισμών εκπαιδευτικού προσωπικού προς τον αριθμό των αποχωρήσεων, για την περίοδο από 1/1/2011 έως 31/12/2013, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ένα προς ένα (παρ. 2 του άρθρου 11).

Παράλληλα μειώνεται κατά 100 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας και κατά επιπλέον 100 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις νέων προγραμμάτων του. Αν συνδυαστεί με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών (2/4431/25-1-2010) να περικόψει κατά 10% τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού σε όλα τα υπουργεία (για το υπουργείο Παιδείας κατά 781 εκατ. ευρώ), οι προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις για χορήγηση ενός επιπλέον δισ. ευρώ για την παιδεία το 2010 εξανεμίστηκαν ήδη. Οι περικοπές των κονδυλίων προς τις νομαρχίες για τη μεταφορά των μαθητών θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα σε έναν χώρο όπου υπάρχουν ήδη χρέη προς ΚΤΕΛ και ιδιώτες για μεταφορικό έργο, που φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ.


ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

θα έλθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη σχολική εκπαίδευση που προβλέπει περικοπές στα σχολεία


Ψαλίδι κατά 20% στις δαπάνες για τις Πανελλαδικές

ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 7 του νομοσχεδίου προετοιμάζεται το έδαφος για το ψαλίδισμα των αμοιβών των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών στις εξετάσεις. Συγκεκριμένα, η εξουσιοδότηση των αρμοδίων υπουργών για το ύψος των αμοιβών βρίσκεται κάτω από τον γενικό τίτλο «Μείωση αμοιβών για συμμετοχή σε συλλογικά όργανα». Το κονδύλι για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων μειώνεται κατά περίπου 5,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου κατά 20% σε σχέση με πέρσι. Η μείωση αφορά:

1. Τις αμοιβές των επιτροπών, τις επιτηρήσεις και τη βαθμολόγηση των γραπτών (-1 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι).

2. Τις υπερωρίες Σαββάτων, τη βαθμολόγηση και την επιτήρηση στα Εσπερινά (1,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι), γ. την αποζημίωση Ιουλίου για θερινή άδεια που δεν χορηγήθηκε (-300 χιλ. ευρώ σε σχέση με πέρσι). Στις μειώσεις αυτές πρέπει να συνυπολογιστεί μια ακόμη μείωση της τάξης του 10%, η οποία αφορά απόφαση που πάρθηκε τον Ιανουάριο για περικοπές σε όλα τα υπουργεία. Έτσι από τα 26.090.000 ευρώ που δόθηκαν πέρσι για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, φέτος θα διατεθούν συνολικά 20.970.000 ευρώ. Το υπουργείο Παιδείας αναζητά τον τρόπο να λύσει το πρόβλημα καθώς είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να κόψει χρήματα ούτε από τις εξευτελιστικές αμοιβές των επιτηρητών ούτε από τα ψίχουλα της αποζημίωσης των βαθμολογητών.

Μισθοί μείον 1.305 έως 1.715 ευρώ

ΑΠΟ 1.305 ευρώ (νεοδιόριστος) έως 1.715 ευρώ (στα 35 χρόνια υπηρεσίας) περικόπτονται από τις ετήσιες αποδοχές των 200.000 εκπαιδευτικών της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης μετά την ψήφιση του νόμου «Προστασία της εθνικής οικονομίας- Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» που αφορά στη μείωση των αποδοχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην εισοδηματική πολιτική έτους 2010.

Συγκεκριμένα περικόπτονται στους εκπαιδευτικούς:

1 Κατά 12% τα επιδόματα εξωδιδακτικής απασχόλησης και διδακτικής προετοιμασίας και τα επιδόματα που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών (προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών, μειονοτικών και ειδικών σχολείων, διευθυντικά επιδόματα). Από τη μείωση εξαιρούνται τα επιδόματα α) οικογενειακής παροχής β) χρόνου υπηρεσίας γ) μεταπτυχιακών σπουδών δ) κινήτρου απόδοσης.

2 Κατά 30% τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων καθώς και το επίδομα αδείας.

3 Η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης (που και φέτος θα αυξανόταν σύμφωνα με τον επίσημο ετήσιο τιμάριθμο1,2%, περίπου κατά 4,27 ευρώ), δηλ. συνολική ετήσια μείωση 51 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω οι εκπαιδευτικοί θα έχουν ονομαστική μείωση του μισθού τους κατά 1.305 ευρώ (νεοδιόριστος)- 1.715 ευρώ (στα 35 χρόνια υπηρεσίας). Αυτό σημαίνει ετήσια μείωση αποδοχών από 5,7%- 7,4% χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παραπέρα μείωση της αγοραστικής αξίας του εισοδήματός τους μετά το πάγωμα μισθών που έγινε την περσινή χρονιά (2009).

Σύμφωνα με το άρθρο 20 του νόμου οι παραπάνω περικοπές ισχύουν από 1.1.2010.