Σε σύμμαχο των αδυνάτων και των αγανακτισμένων πολιτών αναδεικνύεται το Διαδίκτυο? Η Ισπανία και η Ελλάδα τώρα, η Τυνησία και η Αίγυπτος στο πρώτο τρίμηνο του 2011, η Κίνα τον Μάρτη και το Ιράν πριν από λίγο καιρό, όλα δείχνουν ότι όχι μόνο οι μεγάλες συγκεντρώσεις, αλλά ακόμα και οι λαϊκές εξεγέρσεις γίνονται με τη βοήθεια των πληκτρολογίων.
Η... επανάσταση του facebook και του twitter έχει αρχίσει προ πολλού. Στο Ιράν δούλεψε το twitter, στην Τυνησία το facebook, στη Δύση ομάδες διαδικτυακών ακτιβιστών αυτοοργανώνονται, επικοινωνούν, ανταλλάσσουν απόψεις, οργανώνουν εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες, κοινωνικές δράσεις...
Οι... αγανακτισμένοι καταγγέλλουν το σύστημα και τη διαφθορά, οργανώνονται και δρουν με ένα απλό... κλικ! Και όπως φαίνεται, αυτές οι νέου τύπου κινητοποιήσεις που ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια γυρίζουν την πλάτη στην κλασική πολιτική, αναζητώντας νέα μοντέλα οργάνωσης και διεκδίκησης.
Διαφορετική είναι η λειτουργία του Διαδικτύου εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ. Ασφαλώς το Ιντερνετ έπαιξε απελευθερωτικό ρόλο στην Τυνησία και την Αίγυπτο, αλλά αυτό που δημιούργησε τις συνθήκες για επανάσταση ήταν η καταπίεση, η ανέχεια και τα ανελεύθερα καθεστώτα. Το Δίκτυο επέτρεψε στους νέους να μοιραστούν την απελπισία τους και αυτό τους συσπείρωσε.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ FACEBOOK ΣΕ 5 ΧΩΡΕΣ
Βρέθηκαν στο Ιντερνετ, ενώθηκαν στους δρόμους
Το Facebook ενάντια στη βαρβαρότητα
Αίγυπτος. Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές οργάνωσαν μέσω του Facebook μία από τις μεγαλύτερες και σπάνιες για την Αίγυπτο διαδηλώσεις, εμπνευσμένοι από τη λαϊκή εξέγερση της Τυνησίας. Οι οργανωτές αποκαλούσαν εκείνη την ημέρα του Ιανουαρίου "ημέρα εξέγερσης ενάντια στα βασανιστήρια, τη φτώχεια, τη διαφθορά και την ανεργία" και ζητούσαν από τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά. Περίπου 90.000 άτομα είχαν δηλώσει στο Facebook έτοιμα να διαδηλώσουν, όπως συνέβη στις μεγάλες κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.
Η "Επανάσταση των Γιασεμιών"
Τυνησία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Τwitter χρησιμοποιήθηκαν εντατικά για να κατεβάσουν τους διαδηλωτές στους δρόμους της Τυνησίας, ώστε να εκφράσουν τον θυμό τους κατά του Μπεν Αλί. Ενας άνδρας υπήρξε ο καταλύτης για την "Επανάσταση των Γιασεμιών". Ο Μοχάμεντ Μπου Αζίζι αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενος για την αυταρχικότητα του καθεστώτος. Τα νέα και οι εικόνες από τον θάνατό του κυκλοφόρησαν αστραπιαία στο Διαδίκτυο και η αγανάκτηση ξεχείλισε στους δρόμους.
Το μαρτύριο της Νέντα
Ιράν. Το 2009 στην Τεχεράνη, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τον εκδημοκρατισμό του Ιράν, η Νέντα Σολτάν, μία νεαρή κοπέλα δολοφονήθηκε από τα πυρά αστυνομικών. Οι εικόνες της συγκλονιστικής αυτής στιγμής έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω του Διαδικτύου με βιντεάκι που αναρτήθηκε στο YouTube και πυροδότησε νέες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις...
Διαμαρτυρίες με χαμόγελο
Κίνα. Μη κυβερνητικές οργανώσεις, που για λόγους ασφάλειάς τους δεν ανακοινώνουν τις επωνυμίες τους, καλούσαν στις αρχές Μάρτη σε δεκάδες πόλεις της Κίνας τους πολίτες να κάνουν "περιπατητικές διαμαρτυρίες, με χαμόγελο", τις οποίες αποκαλούσαν "Κινεζικές συγκεντρώσεις των Γιασεμιών". Περίπου 2 χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στη Σανγκάη και η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις.
Κάτω τα χέρια από το Ιντερνετ
Τουρκία. Στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης ξεχύθηκαν στα μέσα Μαΐου εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν κατά των περιορισμών που επιχειρεί να επιβάλει η τουρκική κυβέρνηση στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η συγκέντρωση οργανώθηκε από τους χρήστες του Internet, κυρίως μέσω μηνυμάτων από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter. Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν "Κάτω τα χέρια από το Ιντερνετ".
ΟΥΑΕΛ ΓΚΟΝΙΜ
Ο ήρωας της Google
Με τιμές ήρωα έγινε δεκτός στις αρχές Φλεβάρη στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο ο Αιγύπτιος Ουαέλ Γκονίμ, στέλεχος του αμερικανικού ομίλου Google, που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο. Ο ήρωας της αιγυπτιακής εξέγερσης δεν είναι κάποιο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όπως αρκετοί ανησυχούσαν, ούτε μία από τις λεγόμενες "παλιές καραβάνες" των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Προς γενική έκπληξη, ο άνθρωπος που κατόρθωσε να ενώσει τους εκατοντάδες χιλιάδες αντιφρονούντες κατά του προέδρου Χ. Μουμπάρακ είναι ένας 30χρονος, διευθυντικό στέλεχος ενός γίγαντα του Διαδικτύου, όπως η Google.
Μ. ΜΠΟΥ ΑΖΙΖΙ
Μάρτυρας της επανάστασης
O 26χρονος Τυνήσιος πωλητής που πυροδότησε μια επανάσταση η οποία ανέτρεψε την κυβέρνηση της Τυνησίας, δημιουργώντας ρίγη φόβου στις αντιλαϊκές αυταρχικές κυβερνήσεις ολόκληρου του αραβικού κόσμου, είναι πτυχιούχος με ειδικότητα στους υπολογιστές. Για να τα βγάλει πέρα, πουλούσε φρούτα και λαχανικά στην αγροτική πόλη, Σίντι Μπουζίντ. Δεν είχε άδεια πώλησης, αλλά ήταν η μοναδική πηγή εισοδήματός του. Στις 17 Δεκεμβρίου, οι αρχές κατάσχεσαν την παραγωγή του και ένας από τους αστυνομικούς τον χαστούκισε στο πρόσωπο. Ο Μπου Αζίζι προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά οι καταγγελίες του έμειναν χωρίς ανταπόκριση. Εγινε έξω φρενών. Πήρε τότε ένα κουτί με βενζίνη, το λούστηκε μπροστά από το τοπικό κυβερνητικό κτίριο και αυτοπυρπολήθηκε. Υπέκυψε στα τραύματά του στις 4 Ιανουαρίου 2011. Ο θάνατός του διαδόθηκε αστραπιαία μέσω Διαδικτύου και αποτέλεσε την αρχή του κύματος των μαζικών διαμαρτυριών που κράτησαν εβδομάδες.
ΣΤΕΛΛΑ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗ
Πηγή: http://www.ethnos.gr