Άννα Φρανκ, πλήρες όνομα Άνελιζ Μαρί Φρανκ, νεαρή Εβραία, η οποία περιέγραψε στο ημερολόγιό της τη δίχρονη παραμονή της οικογένειάς της σε ένα κρησφύγετο στο Άμστερνταμ, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (Φρανκφούρτη του Μάιν 1929 - στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν, κοντά στο Ανόβερο, Γερμανία, 1945).
Μετά την εγκαθίδρυση του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία, ο Γερμανός επιχειρηματίας και πατέρας της Άννας, ΄Οτο Φρανκ (1889-1980),μετανάστευσε με τη σύζυγο και τις δύο κόρες του στο Άμστερνταμ. Όταν οι Γερμανοί κατέκτησαν την Ολλανδία το 1941, η Άννα αναγκάστηκε να μεταγραφεί από το δημόσιο σχολείο σ΄ένα ειδικό σχολείο για Εβραίους. Αντιμετωπίζοντας την απειλή της εκτόπισης (σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων), οι Φρανκ και άλλοι τέσσερις Εβραίοι αποφάσισαν να κρυφτούν (9 Ιουλίου 1942) στην αποθήκη της επιχείρησης εδώδιμων προϊόντων του Ότο Φρανκ. Εξασφαλίζοντας τρόφιμα και προμήθειες χάρη στη Βοήθεια ορισμένων μη Εβραίων φίλων τους, έζησαν στο κρησφύγετό τους μέχρι τις 4 Αυγούστου 1944, οπότε τους ανακάλυψε η Γκεστάπο, η οποία είχε ειδοποιηθεί από Ολλανδούς πληροφοριοδότες της. Η οικογένεια οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς στην Πολωνία, όπου η μητέρα της Άννας πέθανε το 1945. Η Άννα και η αδερφή της μεταφέρθηκαν στο Μπέργκεν-Μπέλσεν και πέθαναν εκεί από τύφο. Ο Ότο Φρανκ βρέθηκε ζωντανός στο Άουσβιτς, όταν το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τον ρωσικό στρατό.
Οι φίλοι της οικογένειας, που μετά την αναχώρησή της είχαν ερευνήσει το κρησφύγετο, παρέδωσαν στον Ότο Φρανκ διάφορα έγγραφα, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν το ημερολόγιο της Άννας. Ο πατέρας της το εξέδωσε το 1947 με τον τίτλο Het Achterhuis (ελλ. τίτλος "Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ"). Το βιβλίο διακρίνεται για το ώριμο ύφος και τις οξυδερκείς παρατηρήσεις του και αποκαλύπτει τη συναισθηματική ωρίμανση της συγγραφέως μέσα στις αντιξοότητες, που δεν την εμπόδισαν να γράψει "Παρ΄όλα αυτά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι κατά βάθος καλοί".
Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και έχει γνωρίσει ευρεία απήχηση. Το καταφύγιο της οικογένειας στο Άμστερνταμ έχει μετατραπεί σε μουσείο.
Πηγή: Πάπυρος Larousse Britannica