Το παιχνίδι με όνομα «...Και έφαγαν αυτοί καλύτερα»(www.msf.gr/
Το παιχνίδι ξεκινάει με την ετοιμασία των αποσκευών. Τα παιδιά πρέπει να ετοιμάσουν τις «διαδικτυακές» βαλίτσες τους επιλέγοντας τα πράγματα που θα τους χρειαστούν στο «ταξίδι» τους όπως βιβλιάρια εμβολίων, αντικουνουπικά και φάρμακα κατά της ελονοσίας.
Όπως δήλωσε η υπεύθυνη Τύπου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Μαρία Πασχούλα, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Στόχος του παιχνιδιού είναι να κάνει τα παιδιά των δυτικών χωρών συμμέτοχα στο πρόβλημα του υποσιτισμού. Να καταλάβουν με απλό και γλαφυρό τρόπο, μέσω εικόνων και πληροφοριών, πως παγκοσμίως πέντε εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από την έλλειψη φαγητού. Μέσω της διαδικτυακής περιήγησης, θέλουμε να ευαισθητοποιηθούν τα Ελληνόπουλα να μιλήσουν στους φίλους τους, στην οικογένεια τους για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνομίληκοί τους σε άλλες χώρες».
Ο υποσιτισμός είναι μείζον πρόβλημα του Νίγηρα. Τα παιδιά τρέφονται από τα αποθεματικά του σώματός τους, χάνουν πολύ βάρος και συνεπώς ο οργανισμός τους αδυνατεί να αντιμετωπίσει αρρώστιες όπως η μηνιγγίτιδα, η ελονοσία, η αναιμία. Οι γιατροί εφαρμόζοντας ένα ειδικό βραχιόλι που ονομάζεται MUAC στο μπράτσο των παιδιών διαπιστώνουν το βαθμό υποσιτισμού τους. Υπάρχει μια αντιστοιχία χρωμάτων με την κατάσταση του παιδιού, με το πράσινο να δείχνει το υγιές παιδί, το κίτρινο και το πορτοκαλί τη μέτρια μορφή υποσιτισμού, ενώ το κόκκινο τη σοβαρή κατάσταση υποσιτισμού.
Το διαδικτυακό αυτό παιχνίδι παρουσίασε η ομάδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Face to Face των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. Παρουσιάσεις πρόκειται να ακολουθήσουν και σε άλλες πόλεις.
Πηγή: tvxs