Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

20 Μαΐ 2012

Χριστόφορος Κολόμβος (1446 - 20 Μαϊου 1506)


Ο Χριστόφορος Κολόμβος, [Cristóbal Colón], Διάσημος εξερευνητής και θαλασσοπόρος του 15ου αιώνα μ.Χ. γεννήθηκε το 1446 πιθανόν στη Γένοβα και πέθανε στις 20 Μαΐου 1506 στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας.

Ο πατέρας του ήταν υφαντουργός και ότι ο ίδιος ακολούθησε την τέχνη του πατέρα του μέχρι τα 22 του χρόνια. Από διάφορες πηγές μαθαίνουμε ότι στα 1473 άφησε την υφαντική τέχνη και έγινε ναυτικός. Ταξίδεψε για 23 χρόνια στη Μεσόγειο, στις ατλαντικές ακτές της Ευρώπης και της Αφρικής. Ειδικότερα στα 1474 βρισκόταν στο ελληνικό αρχιπέλαγος, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για την Ατλαντίδα και στα 1477 στην Ισλανδία, όπου πληροφορήθηκε από Βάσκους φαλαινοθήρες ότι υπήρχε μια στεριά κατά το μέρος που βασίλευε ο ήλιος. 

Το 1481 πήγε στη Γουινέα, όπου άκουσε την παράδοση των ιθαγενών ότι "πέρα από τη μεγάλη θάλασσα, κατά τα δυτικά, στην άλλη άκρη της Γης, υπάρχει μεγάλη στεριά, όπου κατοικούν άνθρωποι με κόκκινο δέρμα". Έτσι η αρχική του υποψία σχετικά με τη σφαιρικότητα της Γης του έγινε έμμονη ιδέα και πίστη και αποφάσισε μ` ένα ταξίδι να το διαπιστώσει. Με την υποστήριξη πλούσιων συμπατριωτών του, του ανατέθηκε η διοίκηση ενός πλοίου. Μετά το γάμο του με τη δόνα Φιλίππα Περεστρέλο, χάρη στον πεθερό του που ήταν διοικητής του νησιού Μαδέρα, κατόρθωσε να προσληφθεί στην υπηρεσία του βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωάννη Β΄ (1481). Στα 1483 υπέβαλε στον Ιωάννη ένα υπόμνημα με το οποίο του ζητούσε να ναυλώσει τρία καράβια, για να ανακαλύψει δρόμο από τα δυτικά για την Ινδία, αλλά ο βασιλιάς, επηρεασμένος από τους συμβούλους του, το απέρριψε. Ύστερα απ` αυτό ο Κολόμβος εγκαταστάθηκε στην Ισπανία. Η νέα του πρόταση απορρίφτηκε και πάλι, γιατί η χώρα ήταν εξαντλημένη από τον πόλεμο με τους Μαυριτανούς. Τελικά όμως, μετά την κατάκτηση της Γρανάδας, οι βασιλείς αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειές του. Μάλιστα συμφωνήθηκε ότι, σε περίπτωση επιτυχίας των σκοπών του, θα ονομαζόταν ναύαρχος του ωκεανού, θα τον διόριζαν αντιβασιλιά της χώρας που θα ανακάλυπτε και θα έπαιρνε το ένα δέκατο από τα εισοδήματα αυτών των χωρών.

Έτσι στις 3 Αυγούστου του 1492 ο Κολόμβος μαζί με τους αδερφούς Πινθόν, που ήταν εφοπλιστές στο Πάλος, ξεκίνησε για την ανακάλυψη του. Ο στολίσκος του αποτελούνταν από 2 καραβέλες ("Νίντα" και "Πίντα") και τη ναυαρχίδα του βασιλικού στόλου ("Σάντα Μαρία"), στην οποία επέβαινε ο ίδιος. Το ταξίδι τους κράτησε αρκετά και ήταν γεμάτο ανησυχίες και κινδύνους. Τελικά, ύστερα από περιπέτειες δυόμισι περίπου μηνών (12 Οκτωβρίου 1492), έφτασαν στο νησί Γκουαντανάχαν των Αντιλών, που το ονόμασε Σαν Σαλβαντόρ (σήμερα γνωστό ως Ουότλιγκ). Εκεί ο Κολόμβος δημιούργησε καλές σχέσεις με τους ερυθρόδερμους ιθαγενείς του νησιού και έτσι ανενόχλητα ανακάλυψε μέσα σε δώδεκα ημέρες πολλά νησιά και τα κυρίευσε στο όνομα του βασιλιά της Ισπανίας. Εξακολούθησε το ταξίδι του στη Χουάνα (Κούβα) και την Αϊτή, που την ονόμασε Ισπανιόλα. Αφού εγκατέστησε στα νησιά αυτά 43 άνδρες για φρουρούς, ξεκίνησε για το ταξίδι του γυρισμού (4 Ιανουαρίου 1493) και έφτασε στο λιμάνι της Λισαβόνας στις 4 Μαρτίου 1493. Η υποδοχή που του έγινε ήταν θριαμβευτική.

Ύστερα από έξι μήνες ξεκίνησε για το δεύτερο ταξίδι του. Αυτή τη φορά είχε μαζί του 17 πλοία. Στο ταξίδι αυτό ανακάλυψε τα νησιά Δελιβεράδα, Ντομίνικα, Γουαδελούπη, Αντίκρα, Σαν Κριστομπάλ, Πόρτο Ρίκο και Ιαμαϊκή. Αλλά στο μεταξύ στην Ισπανιόλα η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη. Άρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ ιθαγενών και Ισπανών. Αυτές οξύνθηκαν περισσότερο στη διάρκεια του τρίτου ταξιδιού του (1498-1500), κατά τη διάρκεια του οποίου ανακάλυψε τα νησιά Τρινιντάντ και Τομπάγκο, για να αποβιβαστεί τελικά στο δέλτα του ποταμού Ορενόκου (Ν Αμερική). Όμως δεν πρόλαβε να εξερευνήσει τη νέα αυτή περιοχή, γιατί, ενώ προσπαθούσε να υπερασπίσει τους ιθαγενείς από τη σκληρότητα των Ισπανών, ξέσπασε εξέγερση εναντίον του, με αποτέλεσμα να σταλεί αλυσοδεμένος στην Ισπανία και να αντικατασταθεί από το Φραγκίσκο ντε Μομπαντίλια. Στο τέλος κατόρθωσε να ελευθερωθεί, χωρίς όμως να μπορέσει να αποκτήσει το κύρος που είχε. Παρόλα αυτά όμως ξεκίνησε για το τέταρτο ταξίδι του (1502), κατά το οποίο, αφού ολοκλήρωσε την ανακάλυψη των Αντιλών, εξερεύνησε τις ακτές της Κεντρ. Αμερικής από την Ονδούρα μέχρι τον κόλπο του Νταριέν. Όταν γύρισε στην πατρίδα του, έγινε δεκτός με ψυχρότητα, χωρίς να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που του είχαν δοθεί.

Με το κατόρθωμα του Κολόμβου ανοίχτηκαν νέοι ορίζοντες για την ανθρωπότητα. Στην ήπειρο που ανακάλυψε εγκαταστάθηκαν καινούριοι λαοί και δημιουργήθηκαν νέα κράτη, που πρόσφεραν πολλά στην παγκόσμια οικονομία και ευρύτερα στον παγκόσμιο πολιτισμό. Επίσης άνοιξαν νέοι εμπορικοί σταθμοί και δρόμοι.

Πηγή: livepedia