Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

27 Ιαν 2013

8 strings in harmony, Luminita Macavei, Σταύρος Παργινός

Tην Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 η βιολονίστρια Luminita Αnca Macavei και ο τσελίστας Σταύρος Παργινός θα ερμηνεύσουν στο χώρο τέχνης «Ιδιόμελο» έργα μουσικής δωματίου για βιολί και τσέλο.

Ώρα έναρξης: 20.00

εισιτήριο: 10 ευρώ

διεύθυνση: χώρος τέχνης «Ιδιόμελο», Ελευθερίου Βενιζέλου 17, Μαρούσι (200  περίπου μέτρα από το σταθμό του ΗΣΑΠ)

κρατήσεις θέσεων: 210 6817042


Η βιολονίστρια Luminita Anca Macavei,γεννήθηκε στο Γαλάτσι της Ρουμανίας. Η μητέρα της είναι η πρώτη που την εισάγει στον κόσμο της μουσικής, όπου και ξεκινά να παίρνει μαθήματα βιολιού στην ηλικία των έξι ετών. Στα δεκατρία της μετακομίζει στο Βουκουρέστι για να συνεχίσει τις σπουδές της σαν μαθήτρια του George Manoliu. Το 1986 παίρνει το Μάστερ του βιολιού και της Μουσικής Δωματίου από την Ακαδημία Τεχνών George Enescu, όπου μαθήτευσε με τον φημισμένο καθηγητή Leonid Popovici. Την ίδια χρονιά, μαζί με δύο άλλους νέους και ενθουσιώδεις μουσικούς, ξεκινά την πρώτη μουσική σχολή στην Τεκούτσι της Ρουμανίας.

Το 1991 μετακομίζει στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση της Καμεράτας Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής, όπου ακολούθως παίρνει τη θέση της κορυφαίας στα δεύτερα βιολιά. Με την Καμεράτα έπαιξε σε πολλές από τις πιο αναγνωρισμένες αίθουσες και φεστιβάλ, μεταξύ άλλων στο Musikverein (Βιέννη), στο Queen Elizabeth Hall (Λονδίνο), στο Theatre des Champs – Elysees (Παρίσι), στο Innsbruck Summer festival, στο Bath International Music festival, στο Naantali festival της Φινλανδίας, στο Haydn festival στην Αυστρία, στο ‘Warsaw Autumn’ festival όπως επίσης και στο Πεκίνο, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα. Είχε επίσης την ευκαίρια να συνεργαστεί με μαέστρους και σολίστες όπως ο Salvatore Accardo, Thomas Allen, Joshua Bell, Philippe Entremont, Leonidas Kavakos, Radu Lupu, Yehudi Menuhin, Mstislav Rostropovich, Heinrich Schiff και John Williams.


Το 1992 ιδρύει το Κουαρτέτο Εγχόρδων Arcadea, με το οποίο έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ, έχει συμμετοχές σε Φεστιβάλ, αλλά και ηχογραφήσεις. Το 1995 το Κουαρτέτο Arcadea ξεκινά τη συνεργασία του με το Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής, με μαέστρο τον Θεόδωρο Αντωνίου. Μία ενεργή σολίστ καθ΄όλη την καριέρα της, συνεχίζει να δίνει ρεσιτάλ και να συμμετέχει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία κ.τ.λ.) Εκτός από τη σολιστική της καριέρα διατηρεί ένα πολύ δυνατό ενδιαφέρον στην καλλιέργεια νέων μουσικών ταλέντων, και δουλεύει σαν καθηγήτρια βιολιού και Μουσικής Δωματίου σε διάφορα Ωδεία στην Αθήνα. Από το 2010, είναι concert master της Mobile Orchestra του Βερολίνου.…..


     Ο Σταύρος Παργινός γεννήθηκε στην Αθήνα. Στην ηλικία των οχτώ ετών ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι μαθαίνοντας μαντολίνο στην Κλασική Μαντολινάτα Αθηνών με δάσκαλο τον Μιχάλη Βαϊνδηρλή. Παράλληλα, ξεκίνησε τις σπουδές του ως τσελίστας στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα στην τάξη της Ντάνας Χατζηγεωργίου από όπου και πήρε το δίπλωμά του με άριστα.


Έχει συμπράξει με διάφορα σύνολα μουσικής και ορχήστρες. Είναι μέλος του Κουαρτέτου εγχόρδων Arcadea,μέλος τρίο εγχόρδων (μαζί με την Luminita Macavei και την Liu Jing) από το 2005,μέλος των Oticons Ensemble ερμηνεύοντας έργα σύχρονης κινηματογραφικής μουσικής των P.Glass,W.Mertens, M.Nyman και άλλων και του Duo Έμπνεος (φλάουτο-βιολοντσέλο). Επίσης έχει εμφανιστεί σε θεατρικές παραγωγές ως μουσικός επί σκηνής.
Είναι καθηγήτης τσέλου και μουσικής δωματίου σε διάφορα ωδεία στην Αθήνα.
Ως βιολοντσελίστας και μαντολινίστας έχει συμμετάσχει σε διάφορες ελληνικές ορχήστρες, σε θεατρικές και δισκογραφικές παραγωγές, ενώ παράλληλα αποτελεί σταθερό μέλος σε ensembles μουσικής δωματίου και σχημάτων ποικίλων μουσικών κατευθύνσεων.

 «Πολλές φορές, έχω αναρωτηθεί», λέει η Luminita Macavei,  «γιατί το να συνεργάζεσαι με άλλους σε μια ομάδα είναι πιο δύσκολο απ' ό,τι το να εργάζεσαι μόνος. Το να ερμηνεύεις μουσική ακούγεται στους περισσότερους κάτι πολύ ρομαντικό: μια ζωή σε μια σκηνή, με τα φώτα και χειροκροτήματα... Όμως, η μουσική προϋποθέτει ταυτόχρονα, μια εκνευριστική απομόνωση. Η ισορροπία ταλαντεύεται από τη μία πλευρά στην άλλη, όπου δύσκολα ελέγχει κανείς το ΕΓΩ του. Εδώ έρχεται η πανέμορφη μουσική δωματίου. Μας παίρνει από τον θάλαμο της μοναξιάς, μας δίνει απαντήσεις και μας βοηθά να ωριμάσουμε. Αυτό το ρεσιτάλ είναι σαν μια εξομολόγηση... Υπάρχει ζωή και αγάπη σε κάθε ήχο. Κάθε νότα αναζητά την αρμονία... αναζητά την ευτυχία!»


Πηγή: 
http://idiomelo.blogspot.gr/