Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

24 Οκτ 2013

ΒΙΑΣ (Πριήνη 6ος αιώνας π.Χ.)

ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ ΨΥΧΡΑΙΜΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ

ΑΤΥΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΜΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΑΤΥΧΙΕΣ

ΤΟ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΔΥΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΤΟ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΟΣΑ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΩΦΡΟΣΥΝΗΣ

ΤΟ ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΣΥΜΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ

ΝΑ ΣΙΩΠΑΣ ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ

ΤΟ ΓΛΥΚΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ

ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΖΟΥΜΕ ΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ

ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΙ


Ένας από τους «Επτά σοφούς» της Ελλάδος. Γεννήθηκε στην Πριήνη της Ιωνίας, γι’ αυτό και Πρινεύς ονομάζεται. Ευεργετικός, αφιλοκερδής και φιλοδίκαιος, συνηγορούσε στα δικαστήρια δωρεάν αυτεπαγγέλτως, για να υπερασπίσει τους αδικουμένους. Μετά την κατάκτηση της Πριήνης υπό των Περσών, όταν οι κάτοικοι έφευγαν συναποκομίζοντας ό,τι πολυτιμότερο είχαν, ο Βίας, αν και πλουσιότατος, απεχώρησε από τη γενέτειρα πόλη δίχως να συναποκομίσει τίποτα. Και, όταν τον ρώτησαν είπε: «ό,τι έχω, το φέρω μετ’ εμού». Η φράση αυτή έμεινε παροιμιώδης και στον ελληνικό και στο λατινικό κόσμο.

Ο Πλούταρχος, ο Αριστοτέλης, ο Στοβαίος, ο Διογένης ο Λαέρτιος, αναφέρονται στη σοφία του ανδρός, μια σοφία όχι τόσο θεωρητική, όσο πρακτική, που απέρρεε από τη βαθειά γνώση του σοφού για τον άνθρωπο και τα προβλήματά του. Λίγες μόνο γνώμες του έχουν περισωθεί, ανάμεσα δε σ’ αυτές, ένα απόσπασμα λυρικού ποιήματός του.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...