Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

17 Οκτ 2021

Γιατί πλημμυρίζουμε με την πρώτη βροχή, ΝΙΚΗ ΜΠΑΚΟΥΛΗ

 


Οι έντονες βροχοπτώσεις θα είναι ένα φαινόμενο που θα επαναληφθεί αρκετές φορές στο μέλλον με τις περισσότερες περιοχές στην Ελλάδα να μην έχουν τις υποδομές να το αντιμετωπίσουν.


Για να κάνουμε μια ιστορία δεκαετιών να 'χωρέσει' σε ένα άρθρο, θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε από τα βασικά: η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού, έργα που δεν γίνονται για δεκαετίες και όταν γίνονται είναι αποσπασματικά και ο καθαρισμός φρεατίων και δρόμων που δεν γίνεται, είναι οι λόγοι που η κακοκαιρία “Μπάλλος” έκανε εξόχως δύσκολη τη ζωή μας -με αναρίθμητες πλημμύρες. Θα σκέφτεσαι “ναι, αλλά πόσο συχνά γίνεται αυτό;” και δη στην Αθήνα.

Στο εξής θα συμβαίνει κάθε χρόνο, όλο και πιο έντονα. Και ναι, μπορείς να ευχαριστείς την κλιματική αλλαγή και για αυτό.

Αν το δεις γενικά -και ίσως λίγο διασκεδαστικά, για να μην τρελαθείς- το θέμα, θα χρειαστεί να σκεφτείς πως τριάντα χρόνια που ζούμε τα ίδια, δεν αντιστοιχούν ούτε σε ένα τρίλεπτο ζωής της γης. Όπως είχε πει ο πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, Γιώργος Ηλιόπουλος στο Magazine, στο θέμα για τους συνεχόμενους καύσωνες που προέκυψαν από την κλιματική αλλαγή “η γη υπήρχε εκατομμύρια χρόνια πριν εμφανιστούν οι άνθρωποι. Αναλογικά, αυτό έγινε τα τελευταία δευτερόλεπτα του 24ωρου της ύπαρξης της γης”.

Άρα, τριάντα χρόνια ολιγωρίας δεν είναι και τίποτα. Αναλογικά. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι πολύ μεγάλο και επικίνδυνο, δεδομένου και ότι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που μας πρόσφερε η κακοκαιρία “Μπάλλος” δεν ήταν ό,τι χειρότερο είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον χειμώνα, αλλά η αρχή.

Η συνέχεια εδώ