Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Ειδήσεις Google

1 Ιουν 2010

Στο ενδέκατο τεύχος του (.poema..)

Νέο τεύχος του περιοδικού (Απρίλιος-Ιούλιος 2010)

Στο ενδέκατο τεύχος του (.poema..) η ύλη περιλαμβάνει κείμενα στις ενότητες «ποίηση», «δοκίμιο», «αφιέρωμα», «εικαστικά» «αναγνώστες» αλλά και στις νεότερες ενότητες «λέσχη ανάγνωσης», «στατιστικά» και «περιηγήσεις». Συγκεκριμένα, στις ηλεκτρονικές σελίδες του περιοδικού παρουσιάζονται:

* το αφιέρωμα με τίτλο «Ποιήματα για τα δέντρα», το οποίο επιμελήθηκε η Πέρσα Αποστολή, περιλαμβάνει άρθρο της Σταυρούλας Τσούπρου για την προσέγγιση της φύσης μέσα από τη λογοτεχνική ενατένιση, την «αγάπη» αλλά και την αξιακή υπόστασή της για τον δημιουργό. Το δε ανθολόγιο 35 ποιημάτων από Ελληνες ποιητές με πρωταγωνιστή ή σημείο αναφοράς το δέντρο συμπληρώνεται από φωτογραφικό υλικό προερχόμενο από τον φακό της επιμελήτριας σε Ελλάδα και Κύπρο.

* το μίνι αφιέρωμα στον Νίκο Εγγονόπουλο το οποίο αποτελεί ο «Φάκελος: Νίκος Εγγονόπουλος» που δημοσιεύεται με επιμέλεια Κώστα Βούλγαρη, σε συνεργασία με τις «Αναγνώσεις» της κυριακάτικης έκδοσης της «Αυγής». Περιλαμβάνονται: συνέντευξη του Νάνου Βαλαωρίτη, κείμενο του Κ.Βούλγαρη και του Θάνου Μαντζάνα αναφορικά με την κυκλοφορία του δίσκου ακτίνας «Η Υδρα των Πουλιών» καθώς και συνέντευξη των συντελεστών (Δημήτρης Πουλικάκος και Socos).

* ποιήματα του Αμερικανού Robert Hass προτείνει η Κατερίνα Ηλιοπούλου.

* μια αναδρομή στο ποιητικό έργο της Ιταλίδας Alda Merini, που απεβίωσε πρόσφατα, προτείνουν η Ελσα Κορνέτη και ο Βασίλης Ρούβαλης. Τα ποιήματα συμπεριλαμβάνονται στη δίγλωσση έκδοση που αναμένεται το φθινόπωρο από τις (.poema..) εκδόσεις.

*ο Γιάννης Παππάς συνεχίζει τη «διερεύνηση» της ποιητικής του Eugenio Montale, με δύο ποιήματα που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην πρόσφατη έκδοση «Mottetti - είκοσι ερωτικά ποιήματα» (εκδόσεις Οδός Πανός).

* η ισπανίστρια Βιργινία Χορμοβίτη συστήνει στο ελληνικό κοινό τη βραβευμένη με κρατικό βραβείο ποίησης Olvido García Valdés.

* ένα ακόμη απόσπασμα από την ποιητική σύνθεση «Στασιωτικόν» του Γιώργου Μπλάνα, η οποία «ξεδιπλώνεται» στις σελίδες του περιοδικού ήδη από το 9ο τεύχος του.

* ο Ηλίας Κεφάλας, η Αθηνά Παπαδάκη, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Χάρης Βλαβιανός, ο Στάθης Γουργουρής προδημοσιεύουν αποσπάσματα από προσεχείς ποιητικές συλλογές τους.

* νέα ποιήματα από δημιουργούς της νεότερης γενιάς (Δάφνη Νικήτα, Ναταλία Κατσού, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιώργος Παναγιωτίδης, Μαίρη Αλεξοπούλου, Ολγα Ντέλλα, Γιάννης Αντιόχου), από ποιητές που εμφανίστηκαν πρόσφατα στον εκδοτικό χώρο (Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Ελενα Πολυγένη, Ανδρέας Κουραμάνης), αλλά και ποιητές που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα (στη στήλη «Νέες φωνές» η Ειρήνη Σουργιαδάκη και η Χάρις Κοντού).

* στη στήλη «Εικαστικά», νέα έργα του εικαστικού Φίλιππου Θεοδωρίδη, ο οποίος παραχωρεί, παράλληλα, συνέντευξη στη συνεργάτιδα του περιοδικού, ποιήτρια και ιστορικό τέχνης Δάφνη Νικήτα.

* στη στήλη «Επί δύο: Στίχοι από Αμερική», που εγκαινιάζει ο νέος συνεργάτης-μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Edward Smallfield, παρουσιάζονται οι ποιήτριες Elizabeth Robinson και Valerie Coulton.

* ένα σημαίνον άρθρο του Αλεξάντρ Μπογκντάνοφ, γύρω από την πρωτοπορία στην ποίηση του 20ού αιώνα, μεταφράζει ο Γιώργος Μπλάνας.

* το εύστοχο, εκτενές και εμπεριστατωμένο δοκίμιο του Ζ.Δ. Αϊναλή «Η πολιτική λειτουργία της καλλιτεχνικής δημιουργίας ή Το καλλιτεχνικό έργο ως πράξη».

* ζητήματα της γλωσσικής ιθαγένειας, των εθνικών λογοτεχνιών, της ακεραιότητας της ελληνικής στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον θέτει ο ποιητής και δοκιμιογράφος Γιώργος Βαρθαλίτης.

* αποσπάσματα από το υπό έκδοση βιβλίο «Λέξεις, Εμπειρία και Φύση: Ποίηση και ο Ενσώματος Ιδεαλισμός») παραθέτει ο ποιητής Πέτρος Πολυμένης.

* θέσεις για το μέλλον της ποίησης διατυπώνει, αδρά και λακωνικά, η Παυλίνα Παμπούδη.

*Στην επιφυλλίδα της -σταθερά από το 5ο τεύχος του περιοδικού- η Χρύσα Σπυροπούλου καταθέτει μια επισκόπηση στην ποιητική του Κώστα Παπαγεωργίου.

*Κριτικές: ο Χρήστος Αγγελάκος γράφει για την Τζούλια Ανδρειάδου, ο Γιώργος Χατζής για την Κατερίνα Ηλιοπούλου και ο Ηλίας Αναγνώστου για τον Κώστα Μαρδά.

* συνέντευξη του Μιχάλη Γκανά στον Βασίλη Μανουσάκη με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γυναικών» (εκδόσεις Μελάνι).

* συνέντευξη με τον Γάλλο ελληνιστή Michel Volkovitch, ο οποίος προτείνει την ιδέα της μετάφρασης Ελλήνων ποιητών στα γαλλικά με την προϋπόθεση ότι το αναλογούν ποσόν της αμοιβής του θα διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς, και συγκεκριμένα για τη Διεθνή Αμνηστία.

* την ενότητα «Ιστολόγια/blogs», που υπογράφει ο Δημήτρης Αθηνάκης, συνεχίζοντας τον εμπλουτισμό της με ποιήματα αναρτημένα σε ιστολόγια από διάφορους, νέους και φιλόδοξους χρήστες του μέσου.

* ένα κείμενο με λογοτεχνικές ματιές στον τόπο καταγωγής του πεζογράφου Φώτη Θαλασσινού στη στήλη «Περιηγήσεις».

* χρήσιμα συμπεράσματα για τη σύγχρονη ελληνική ποίηση αξιοποιεί και επισημαίνει ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος, στην ενότητα «στατιστικά», από την ηλεκτρονική βάση βιβλιογραφικών δεδομένων της Βιβλιονέτ (υπηρεσία του ΕΚΕΒΙ).

* τον κατάλογο των εκδοθέντων ποιητικών συλλογών (1η Δεκεμβρίου 2009 έως 30 Απριλίου 2010), οι οποίες παρατίθεται στο σύνολό τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται και παραθέτει στις σελίδες του (.poema..) η ηλεκτρονική βάση δεδομένων Βιβλιονέτ (www.biblionet.gr).

Επικαιρότητα
Το (.poema..) καθιέρωσε τη λειτουργία Λέσχης Ανάγνωσης Ποίησης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του με γνώμονα την ανάδειξη του είδους, τη διερεύνηση περαιτέρω πτυχών για τη μελέτη και αναγνωστική του απόλαυση. Οι συναντήσεις της λέσχης ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο με σημείο αναφοράς τους φιλόξενους χώρους του βιβλιοπωλείου «Λεμόνι» στο Θησείο (Ηρακλειδών 22, www.lemoni.gr). Συμμετέχουν αναγνώστες, ποιητές, μεταφραστές, δημιουργώντας έναν «σκληρό πυρήνα» μελών. Τους συνδράμουν επισκέπτες-φίλοι του περιοδικού δημιουργώντας την ατμόσφαιρα μιας ποιητικής συνάντησης ανά 15νθήμερο. Χορηγοί: Λευκά και κόκκινα κρασιά από την ετικέτα «Μικρός Βοριάς» (Οινοφόρος - Αγγελος Ρούβαλης, Σελινούς 251 00 Αίγιο, www.oenoforos.gr) + Αρωματικές ποικιλίες από τον «Δρόμο του Τσαγιού» (www.tearoute.gr)

Ενότητα «αναγνώστες»
Το (.poema..) συνεχίζει να τροφοδοτεί τη σελίδα των αναγνωστών, προσφέροντας τη δυνατότητα στους μύστες και τους μυημένους στον ποιητικό λόγο να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους από τις ηλεκτρονικές σελίδες του περιοδικού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν στο εξής τα ποιήματά τους για δημοσίευση στη στήλη αποδεχόμενοι, ωστόσο, την αξιολογική παρέμβαση της συντακτικής ομάδας του (.poema..). Η αποστολή των ποιημάτων (να μην ξεπερνούν τις δύο σελίδες μεγέθους Α4 και με ελεύθερη επιλογή γλώσσας) θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (editor@e-poema.eu) με παράλληλη γνωστοποίηση προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, ηλ.διεύθυνση αποστολέα, τηλέφωνο).

Η συντακτική ομάδα του (.poema..)