Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Ειδήσεις Google

23 Σεπ 2010

«Οι θησαυροί της Ελληνικής Ιστορίας» για παιδιά

Έξι εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά του Δημοτικού Σχολείου παρουσιάζει το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη. Οι μαθητές, συνοδεία των δασκάλων τους έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά κοσμήματα από την ελληνική ιστορία.

ΤΑΞΗ: Α’ και Β’ Δημοτικού - Εισαγωγή στην τέχνη της Ελλάδας
«Τότε στα χρόνια τα παλιά... Η Ιστορία σαν παραμύθι στο ΜΚΗΛ»


Φορούσαν άραγε κοσμήματα οι άνθρωποι των σπηλαίων; Πώς έφτασε το στέμμα της ωραίας Ελένης στο Μουσείο Κοσμήματος; Πώς γίνεται το ΜΚΗΛ η γέφυρα που μας συνδέει με το παρελθόν μας; Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η εισαγωγή στις έννοιες της διαχρονίας και της ιστορικής παράδοσης. Τα παιδιά καλούνται σε μία εξατομικευμένη ερμηνεία επιλεγμένων εκθεμάτων μέσα από την παρατήρηση, την αυτενέργεια και το παιχνίδι. Με τον τρόπο αυτό, προσεγγίζουν την ιστορική πληροφορία με τρόπο δημιουργικό και συνειδητοποιούν την άρρηκτη σχέση ενός λαού με το παρελθόν του. Συλλογές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα: «Αυγή της Τέχνης», «Μινωική-Μυκηναϊκή», «Ίλιον», «Κλασική-Ελληνιστική», «Βυζαντινή»
Προβολή εκπαιδευτικών ταινιών: Χρυσοτεχνία

ΤΑΞΗ: Γ’ Δημοτικού - Πτυχές της Προϊστορίας
«Από τα τείχη της Τροίας στον λαβύρινθο του Μίνωα. Προσεγγίζοντας την Προϊστορία στο ΜΚΗΛ»


Πώς φτάσαμε από τα πρώτα κοσμήματα στον θησαυρό του Πριάμου; Ποια μυστικά κρύβουν τα κυκλαδικά ειδώλια και η ασπίδα του Αχιλλέα; Πώς αποτυπώνεται σε ένα κόσμημα ο μύθος του Μινώταυρου; Πώς μπορούν τα κοσμήματα να ζωντανέψουν μια ολόκληρη εποχή;
Στόχος του προγράμματος είναι να γεφυρώσει τα κομμάτια του παρελθόντος, να δώσει σάρκα και οστά στην προϊστορική εποχή και να ζωντανέψει στα μάτια των παιδιών τους αγαπημένους τους μυθολογικούς ήρωες. Με οδηγό επιλεγμένα κοσμήματα που «οπτικοποιούν» σημαντικότατα έργα της προϊστορικής τέχνης, όπως τον θησαυρό του Πριάμου, τα κυκλαδικά ειδώλια και τις μινωικές τοιχογραφίες, η ιστορία των πρώιμων αυτών χρόνων ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας, μέσα από ένα πρωτότυπο αισθητικό ταξίδι.
Συλλογές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα: «Αυγή της Τέχνης», «Μινωική-Μυκηναϊκή», «Κυκλαδική», «Ίλιον», «Ασπίδα του Αχιλλέα»
Προβολή εκπαιδευτικών ταινιών: Χρυσοτεχνία

ΤΑΞΗ: Δ’ Δημοτικού - Η τέχνη της κλασικής Ελλάδας
«Η κληρονομιά ενός ένδοξου παρελθόντος. Η αναβίωση της αρχαιότητας μέσω της χρυσοχοΐας στο ΜΚΗΛ»


Πώς έφτασαν οι κουκουβάγιες της Αθήνας του Περικλή στο Μουσείο Κοσμήματος; Γιατί τα ελληνικά κοσμήματα της εποχής του Αλεξάνδρου ήταν περιζήτητα μέχρι τα πέρατα του κόσμου; Πώς αποτυπώνονται οι αρχαίοι χρόνοι στις μόνιμες συλλογές του ΜΚΗΛ;
Στόχος του προγράμματος είναι να εμβαθύνει στην καλλιτεχνική παραγωγή των γεωμετρικών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων μέσα από τα εκθέματα του ΜΚΗΛ. Από τη σχηματοποίηση και την αφαιρετικότητα της γεωμετρικής συλλογής, μέχρι τη δωρική λιτότητα της ολυμπιακής δάδας και τα περίτεχνα κοσμήματα των ελληνιστικών χρόνων, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία μιας διαφορετικής ανάγνωσης της αρχαίας τέχνης. Παράλληλα, μυούνται στην πανάρχαιη τέχνη της χρυσοχοΐας, με έμφαση στην επιβίωση των τεχνικών και των θεμάτων στο σύγχρονο εργαστήριο του χρυσοχόου.
Συλλογές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα: «Γεωμετρική», «Κλασική-Ελληνιστική», «Κοσμήματα Σώματος», «Γλαύκες», «Τελετουργικά Ξίφη»
Προβολή εκπαιδευτικών ταινιών: Χρυσοτεχνία

ΤΑΞΗ: Ε’ Δημοτικού - Βυζαντινός πολιτισμός
«Στα χρόνια τα βυζαντινά. Ένα ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο του Βυζαντίου στο ΜΚΗΛ»


Πώς μπορούν τρεις μουσειακές συλλογές να ζωντανέψουν μια αυτοκρατορία και να γεφυρώσουν τρεις πολιτισμούς; Ας το μάθουμε στο Μουσείο Κοσμήματος!
Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο να ζωντανέψει στα μάτια των παιδιών τον κόσμο του Βυζαντίου. Με αφορμή τα περίτεχνα κοσμήματα τα παιδιά προσεγγίζουν διαφορετικές όψεις μιας συναρπαστικής ιστορικής περιόδου. Με τον τρόπο αυτό δίδεται έμφαση όχι μόνο στην ιστορία της Αυλής και των επιφανών προσωπικοτήτων, αλλά και στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, με στόχο να ανιχνευτούν ομοιότητες και διαφορές με τη σημερινή εποχή. Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται με τη δυναστεία των Τυδώρ που συμπίπτει χρονικά με την εποχή των ύστερων αυτοκρατόρων, στα πλαίσια μιας διευρυμένης και πολυπολιτισμικής θεώρησης της εποχής.
Συλλογές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα: «Βυζαντινή», «Τυδώρ: Από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης στον Πύργο του Λονδίνου», «Κοσμήματα Σώματος»
Προβολή εκπαιδευτικών ταινιών: Χρυσοτεχνία

ΤΑΞΗ: ΣΤ’ Δημοτικού - Πτυχές της ελληνικής τέχνης
«Η ιστορία της ελληνικής τέχνης σε μία βόλτα! Περιήγηση στον χρόνο μέσα από τα εκθέματα του ΜΚΗΛ»


Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει στα παιδιά της έκτης δημοτικού μία συνολική θεώρηση της ελληνικής τέχνης μέσα από τις συλλογές του ΜΚΗΛ. Με την καθοδήγηση του προσωπικού του εκπαιδευτικού τμήματος και τη χρήση εποπτικού υλικού, οι μαθητές καλούνται σε έναν περίπατο στο παρελθόν. Με εικαστικό μέσο τα κοσμήματα των ιστορικών συλλογών, επιτυγχάνεται μία πρωτότυπη «οπτικοποίηση» της ελληνικής ιστορίας, από τη νεολιθική περίοδο μέχρι το Βυζάντιο.
Συλλογές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα: «Αυγή της Τέχνης», «Μινωική-Μυκηναϊκή», «Ίλιον», «Κλασική-Ελληνιστική», «Βυζαντινή»
Προβολή εκπαιδευτικών ταινιών: Χρυσοτεχνία

ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΞΕΙΣ: Γνωρίζω το εργαστήριο του χρυσοχόου
«Εισαγωγή στο εργαστήριο: Γνωρίζω έναν αληθινό χρυσοχόο και εξασκούμαι στην αρχαία τεχνική της κοκκίδωσης!»


Όλα τα προγράμματα ξεκινούν και ολοκληρώνονται στον πάγκο του χρυσοχόου, όπου γίνεται επίδειξη των εργαλείων και των τεχνικών, σε μία απόλυτα συμμετοχική εκπαιδευτική δράση. Εδώ τα παιδιά έχουν τη μοναδική δυνατότητα να εξασκηθούν στην πανάρχαιη τεχνική της κοκκίδωσης, με τη βοήθεια έμπειρου χρυσοχόου του οίκου Λαλαούνη. Επιπλέον, μπορούν να εμβαθύνουν στα μυστικά της χρυσοχοΐας, κάνοντας μία μικρή συνέντευξη στον ίδιο τον τεχνίτη, με ερωτήσεις που έχουν προετοιμάσει από το σχολείο.

Ημέρες και ώρες: Tετάρτη-Παρασκευή: 10.00-13.00
Διάρκεια προγράμματος: 1,30 ώρα
Kρατήσεις: Λίλα Πατσιάδου, επιμελήτρια, τηλ. 210 9221044, 9242360 (καθημερινά, 10.00-14.00)
Συμμετοχή: 4 ευρώ, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί δωρεάν

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη
Καρυατίδων και Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη
Τηλ. 210-9221044, 9242360
www.lalaounis-jewelrymuseum.gr