Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

7 Αυγ 2013

Ομάδα Δραματοθεραπείας

Εισηγήτρια: Αντιγόνη Χριστοφόρου,
Ψυχοθεραπεύτρια - Δραματοθεραπεύτρια.

Σε ποιους απευθύνεται:

Σε όσους επιθυμούν να επεξεργαστούν θεραπευτικά μέσω της δραματοθεραπείας τα θέματα που τους δυσκολεύουν στην καθημερινή τους ζωή.
Όπως όλοι γνωρίζουμε από την αρχαιότητα η σχέση ανάμεσα στη δραματική έκφραση και τη θεραπευτική διαδικασία είναι αποδεκτή και αναγνωρίσιμη.
Η δραματοθεραπεία ορίζεται ως η θεραπευτική-δημιουργική μέθοδος στην οποία το θεραπευτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μέσω της δραματικής μεταφοράς.
Ο όρος αναφέρεται κυρίως στο χώρο μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, εκεί όπου βρίσκεται η δημιουργικότητα.
Εδώ η μεταφορά λειτουργεί ως μετακίνηση, έκφραση και εξωτερίκευση των παραστάσεων της εσωτερικής σκηνής και ταυτόχρονα ως εσωτερίκευση, ενδοβολή και κατανόηση της εξωτερικής σκηνής.
Με τη δραματοθεραπεία ανασύρονται και έρχονται στο συνειδητό επίπεδο ξεχασμένα, κρυμμένα, απωθημένα κομμάτια του εαυτού μας και της προσωπικής μας ιστορίας.
Στην ιστορία του ο καθένας μπορεί να συναντήσει ένα ευρύ ρεπερτόριο ρόλων.
Μέσα από τη μέθοδο των ρόλων (Landy 93) μας δίνεται η δυνατότητα να επεξεργαστούμε όχι μόνο τους σημαντικότερους ρόλους της καθημερινής μας ζωής αλλά και το σύστημα των υπορόλων που διαμορφώνει, καθοδηγεί, καθορίζει τις καθημερινές μας συμπεριφορές δημιουργώντας ένα λειτουργικό σύστημα ρόλων.
Συμπερασματικά η μέθοδος της δραματοθεραπείας επιδιώκει την έκφραση της «εσωτερικής σκηνής» μέσα από τη βίωση των ρόλων και το παράδοξο του θεάτρου.
Συνδέει το ασυνείδητο με το «θέατρο» της καθημερινής μας ζωής, επιτυγχάνοντας όχι μόνο την κάθαρση και την προσωπική ανάπτυξη αλλά και αποτελεσματικότερες αλλαγές.
Χρησιμοποιούνται πολλές τεχνικές όπως το παίξιμο ρόλων, το θεατρικό παιχνίδι, η μίμηση, ο καθοδηγούμενος οραματισμός, η ζωγραφική, ο χορός, η μουσική, οι μάσκες, αυτοσχεδιασμός, κατασκευή και αφήγηση ιστοριών, ασκήσεις κίνησης, ασκήσεις χαλάρωσης και άλλα.
Η δραματοθεραπεία φαίνεται να αποτελεί θεραπεία επιλογής για τον σύγχρονο άνθρωπο εισάγοντας την έννοια του αισθητικού και δημιουργικού στη θεραπευτική διαδικασία, απαραίτητα στοιχεία στη μεταμοντέρνα εποχή.
Από το 1988 η μέθοδος εφαρμόζεται σε χώρους ψυχικής υγείας, νοσοκομεία, ειδικά σχολεία, κέντρα απεξάρτησης.
Ανακοινώσεις, μελέτες και αποτελέσματα της μεθόδου εμφανίζονται σε επίσημα συνέδρια ψυχοθεραπείας.
Το 2006 άρχισε να εφαρμόζεται η μέθοδος δραματοθεραπείας και στο “Μίτο της Αριάδνης” μέσα από ομάδες δραματοθεραπείας, από εκπαιδευτικούς κύκλους, από βιωματικά σεμινάρια-εργαστήρια, ομιλίες και ημερίδες.

Περιγραφή:

Μέσα από την ομάδα Δραματοθεραπείας θα σας δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξετε την υγιή πλευρά σας, τη δημιουργική σκέψη, τον αυθορμητισμό, την έκφραση των συναισθημάτων, την φαντασία, την ομαδικότητα, την μοναδικότητα, και τη συνεργασία. Θα έρθετε σε επαφή με το δημιουργικό κομμάτι του εαυτού σας. Η ομάδα θα σας “φωτίσει” νέους τρόπους διαπραγμάτευσης και αντιμετώπισης των καταστάσεων της ζωής επιφέροντας έτσι την ψυχική και συναισθηματική ισορροπία.

Πληροφορίες


• Η Ομάδα θα γίνεται κάθε ΤΡΙΤΗ 18:00 – 20:00 • Ημερομηνία Έναρξης: 1/10/2013 • Ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής 1 έτος • Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων 12 άτομα
• Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων 6 άτομα
• Θα προηγηθεί δωρεάν συνέντευξη με κάθε ενδιαφερόμενο.
• Η Ομάδα είναι βιωματική. Για την συμμετοχή σας δεν χρειάζεται καμία προηγούμενη εμπειρία.
• Κόστος 100 ευρώ για κάθε μήνα. • Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2107513474, 6947937632
• Email: xrantigoni@yahoo.com • Συντονίστρια Ομάδας: Αντιγόνη Χριστοφόρο
υ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...