Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας (ΜΜΕ) το οποίο χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι
καθημερινά.
Μέσα από το διαδίκτυο αντλούν πληροφορίες για διάφορα ζητήματα, επικοινωνούν με άλλους
Μέσα από το διαδίκτυο αντλούν πληροφορίες για διάφορα ζητήματα, επικοινωνούν με άλλους
ανθρώπους, ψυχαγωγούνται μέσα από διάφορες σελίδες κλπ.
Στο διαδίκτυο όμως, δυστυχώς υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι, οι οποίοι μπορούν από το να μας μπλοκάρουν τον υπολογιστή, δημιουργώντας μας έτσι διάφορα τεχνικά προβλήματα, μέχρι και να βλάψουν τη σωματική/ψυχολογική μας υγεία.
Παρά λοιπόν τα πλεονεκτήματά του το διαδίκτυο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Κάποιοι από αυτούς είναι οι εξής:
Η μεταφορά ιών, οι οποίοι μπορούν να εισβάλλουν στον υπολογιστή μας μέσα από μηνύματα ή κακόβουλα προγράμματα και με πολλούς άλλους τρόπους.
Τα σκουλήκια και οι δούρειοι ίπποι που κάνουν ζημιές στον Η/Υ.
Οι χάκερς οι οποίοι είναι ευφυείς, νέοι συνήθως, που μπορούν να εισβάλλουν σε έναν υπολογιστή οποιουδήποτε χρήστη και να αντλήσουν τα προσωπικά δεδομένα του ή να εισβάλλουν στο λογισμικό μιας εταιρείας ή μιας κρατικής υπηρεσίας και να δώσουν διάφορες εντολές.
Οι συζητήσεις με άγνωστα άτομα, οι οποίες μπορούν να αποβούν μοιραίες αφού το chat (υπηρεσία συνομιλίας) θα μας φέρει σε επαφή με άτομα που δεν είναι ειλικρινή και προσποιούνται ως προς τις πραγματικές τους διαθέσεις. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ικανοί να μας προσβάλλουν, να μας εκφοβίζουν, να μας εκβιάσουν, να μας διαβάλλουν, να αντλήσουν προσωπικά δεδομένα (δικά μας ή της οικογένειάς μας), ακόμα και να μας κακοποιήσουν εάν τους συναντήσουμε!
Άλλοι κίνδυνοι
Έχει αποδειχτεί ότι οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο παραμονεύουν, γιατί οι περισσότεροι μαθητές βρίσκουν εύκολα τρόπους να παρακάμπτουν τα φίλτρα των σχολικών υπολογιστών και με τη δικαιολογία ότι αναζητούν πηγές για τις σχολικές τους εργασίες επισκέπτονται ιστοσελίδες με πορνογραφία, βία, διαδικτυακά παιχνίδια,
στοιχήματα κλπ. Το περιεχόμενο των δικτυακών αυτών τόπων αυξάνει τον κίνδυνο για εξάρτηση από το διαδίκτυο, εκθέτει την ταυτότητα των μαθητών και τους καθιστά ευάλωτους σε φαινόμενα αποπλάνησης και βίας. Πολλά από τα παιδιά δεν γνωρίζουν τους κινδύνους στο διαδίκτυο και αγνοούν τρόπους αποφυγής τους.
Η εκτεταμένη και λανθασμένη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί να καταστεί αίτιο πολλών ψυχικών και βιολογικών προβλημάτων υγείας. Η μη φυσιολογική στάση του σώματος, η λανθασμένη τοποθέτηση του υπολογιστή, ο κακός φωτισμός του χώρου συνεπάγονται οπτικές και ορθοπεδικές διαταραχές, όπως γλαύκωμα, αρθρίτιδα, πόνους στη μέση, τα δάχτυλα, τους ώμους και τον αυχένα.
Η κατάχρηση δημιουργεί φοβίες, απομόνωση, πνευματική, ψυχική και συναισθηματική εξάντληση. Τα πολύχρωμα και φωτεινά γραφικά, οι πολύ-αισθητηριακές παρουσιάσεις, η μουσική, τα ηχητικά εφέ των ηλεκτρονικών παιχνιδιών δελεάζουν τα παιδιά και τα κρατούν καθηλωμένα στην οθόνη, ενισχύοντάς τα με πόντους μέχρι την τελική νικητήρια έκβαση του παιχνιδιού.
Πηγή: Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου - Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr